Voorjaar boven de A4

Zie ik dat nu goed? Ik haal mijn auto uit de cruise control en negeer de geïrriteerde automobilist achter me. Nee, ik vergis me niet: honderden kieviten boven de A4. Ik ben een beetje verbijsterd. Wat doet zo’n grote groep van deze mooie, luidruchtige, tuimelende voorjaarsboden boven de A4?! Terwijl ik geniet van dit bijzondere tafereel boven deze drukke verkeersader heb ik zin om in jubelzang uit te barsten. Want geen geluid zo uitnodigend, zo veel belovend en blij makend als dat van de kievit!

 

Over voorjaarsmoeheid is al veel geschreven en gezegd, maar ik weet het zeker: de allerbeste remedie is het geluid van de kievit. Het geluid dat hij maakt is haast niet te omschrijven of na te bootsen. Ik kan best wel een beetje zingen, maar met de beste wil kan ik dit geluid niet produceren. Het is een soort mix van het piepen van een cavia en het waarderend na fluiten van een bouwvakker vanaf een steiger of zo iets. Het geluid is gek, het is sprankelend en heel mijn lijf gaat ervan spinnen, voorjaar! De kievit is de meest bekende weidevogel die er is. Ik denk dat iedereen  de kievit kent, met zijn kenmerkende trotse silhouet en zijn kuif die opwaait in de wind. Je treft hem altijd aan in weidse graslanden en zijn typische roep doet meteen denken aan wandelen zonder jas en een lief voorjaarszonnetje dat je vult met energie. Deze voorjaarsbode is voor ons het moment om de laatste restjes grijs en regenachtig weer te vergeten en vooruit te kijken naar lange dagen vol licht, zon en energie. De kieviten zijn mega vroeg met broeden, begin maart. Ooit is  zelfs een kievitsei gevonden op 28 februari. Kijk dat is nog eens optimistisch. Vanuit zijn gerieflijk kuiltje in een open grasvlakte of maisakker overziet de kievit zijn koninkrijk en is een geduchte tegenstander als een kraai het op zijn eieren heeft voorzien. Dat is ook de reden waarom de schuwe tureluur graag in de nabijheid van de kievit broedt. De tureluur geniet van de grote mond en kracht van de kievit. Want de kievit heeft ongekend brede vleugels waarmee hij tijdens de hofmakerij prachtige acrobatische vliegstunts uitvoert om zijn dame te imponeren. Maar als jij, als onschuldige boswachter, even een kijkje komt nemen, kan je dat op een hartverzakking komen te staan. Want ze komen op je af en vlak voor ze je raken maken ze met een harde vleugelslag een geluid zodat je je een ongeluk schrikt! De kievit is de voorjaarsbode bij uitstek. Kijk maar naar het ‘kievitseieren rapen’, dat lange tijd een traditie is geweest. De eerste kievitseieren kondigden de lente aan en deze eieren werden dan ook aan de notabelen overhandigd. Gezien de forse achteruitgang van de kieviten is er nu voor de vinder van het eerste kievitsei een oorkonde en eeuwigdurende roem maar blijft het ei onder ‘moeders vleugels’. Echter, de boodschap blijft hetzelfde: de lente is begonnen!

 

Ik blik nog één keer in mijn achteruitkijkspiegel en geniet van dit heerlijke voorjaarstafereel voor ik mijn gaspedaal weer indruk. Het voorjaar hangt in de lucht, het staat op uitbarsten. Zie jij het, hoor je het, voel je het? Kom mee naar buiten… boven de A4 is het voorjaar al begonnen!

< Ga terug


Martine Dubois © 2023  BTW NL001975408B46 // Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl