SinterPiet-Vleermuis

Heb jij ook dat plaatje in je hoofd?! Sinterklaas te paard wiebelend op de gladde dakpannen en Piet met een grote zak cadeautjes op zijn rug bij de schoorsteen?! Bij mij staat dit beeld onuitwisbaar in mijn geheugen, terwijl ik het nooit heb gezien. De Goedheiligman en zijn Pieten zijn sprookjesfiguren die écht bestaan! Hoe de cadeautjes in mijn schoen bij de openhaard terecht kwamen, samen met een hand pepernoten, ik wist het niet. Hoe de geheimzinnige Zwarte Piet de schoorsteen gebruikte of bij gebrek aan schoorsteen misschien wel de spouw? Het mysterie was groot, maar de cadeautjes waren echt en de herinnering aan dit geweldige kinderfeest neem je je leven mee.

 

Maar wat is dan het verschil met de vleermuis, vraag ik me af?! Want de vleermuis is ook een mysterieus-, haast mythisch wezen. Je ziet hem hoogst zelden en vaak alleen in een specifiek seizoen. Ook hij dringt ongezien ons huis binnen via de schoorsteen of spouw… Echter wordt de vleermuis niet onthaald met een groot feest waar drommen enthousiaste kinderen liedjes zingen en er is ook geen Vleermuis-journaal. “Ja deu-heu, dat ligt aan de cadeautjes boswachter!”… ik hoor het je denken. Maar dat is nu precíes de overeenkomst, vleermuizen brengen heel veel cadeautjes mee! Een Dwergvleermuis -die echt in elke wijk in Nederland voorkomt- eet in z’n eentje 1000 insecten in één nacht! Een kolonie dwergvleermuizen eet met elkaar gauw een kleine 15 miljoen insecten per jaar. Moet je voorstellen hoeveel van die nare steekmuggen er vrij zouden rondvliegen als jij geen vleermuis in de schoorsteen of spouw zou hebben! Nog zo’n voorbeeld: de processierups, je weet wel, die met zijn nare kriebelende brandharen. De vleermuis eet met veel smaak de motten van de processierups. Elke mot die wordt opgegeten kan geen eitjes meer leggen en dat betekent geen lading nieuwe brandharen in de volgende zomer. En dan heb ik het nog niet over duizenden kevers die het hebben voorzien op onze landbouwgewassen en die stilletjes van kant worden gemaakt door onze vliegende ‘Piet’. Kijk, dát zijn nog eens cadeautjes die leuk zijn te krijgen! Net als Sinterklaas en zijn Pieten worden vleermuizen blij van een hartelijk welkom. Een dikke peen en kommetje water zijn niet nodig, maar gewoon een gaatje in de voegen van je huis en een stukje van de spouw dat niet vol gepropt is met isolatie en ze zijn al dik tevreden!

 

“Vol verwachting klopt ons hart…”. Vol verwachting op weg naar het volgend voorjaar. Wachten tot de vleermuis weer wakker wordt en hij zijn cadeautjes weer aan ons gaat uitdelen. Vertel jij jouw (klein)kinderen over deze bijzondere SinterPiet-Vleermuis?! Hé er schiet me een nieuw liedje te binnen: “O lieve vleermuis kom ook eens bij mij en vlieg toch niet stilletjes mijn huisje voorbij!”.

< Ga terug


Martine Dubois © 2024  BTW NL001975408B46 // Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl