Love is in the air

“Zeg boswachter, jij weet toch alles?”. Na zo’n vraag kan mijn dag natuurlijk niet meer stuk en ben ik één en al oor. Ik luister geïnteresseerd maar ook met enige verbazing naar de belevenis van de vraagsteller. Je hoort namelijk hoogst zelden dat een vleermuis echt ín huis komt en al helemaal niet dat die daar een beetje gaat rondzwieren in een slaapkamer. Dat is zeer uitzonderlijk en… helemaal als het om twee stuks gaat! Maar terwijl ik naar het verhaal luister weet ik eigenlijk al de aanleiding voor deze uitzonderlijke gebeurtenis: Love is in the air!

 

De liefde hangt in de lucht! Dat is nu niet het eerste waar je aan denkt zo aan het begin van de herfst, toch is dat bij vleermuizen wél het geval. Je zou denken dat vleermuizen, net als bij vogels, in het voorjaar -uitgeslapen na de winter- in amoureuze stemming zijn. Maar nee, het is juist in de herfst helemaal  ‘hot en happening’. De vleermuizen zijn op de amoureuze tour én hoe! De heren Vleermuis bereiden dit ruim van te voren voor. Ze laten de andere macho’s duidelijk weten welk territorium hun liefdesnestje wordt dit jaar. Overtreders worden onverbiddelijk met hoge woorden… uh tonen weggejaagd. Als iedereen weet wie hier de baas is gaat de Don Juan op de verleidingstour. De rokkenjager doet dit door een sterke muskusachtige geur af te scheiden, veel rond te vliegen in zijn territorium en lieve geluidjes te maken. En dat blijft niet zonder effect, want er zijn verschillende dames die zich laten verleiden zijn ‘liefdes-territorium’ te betreden en aldaar de ‘nacht van hun leven’ hebben. Echter blijft het hier wel bij, een one-night-stand, zoals het een echte vrouwenverleider betaamt. Nu komt dit wel vaker voor in dierenland, maar wat echt bijzonder is: de dame vleermuis in kwestie ovuleert niet meer voor het nieuwe voorjaar is aangebroken en dat betekent dus dat zij zolang het sperma van het mannetje bewaart! Wauw. De eisprong en bevruchting -de start van een nieuw vleermuisje- gebeurt pas in het voorjaar. Al die tijd zit de ‘herinnering’ aan die geweldige nacht veilig opgeborgen in een speciale klier van de Dame Vleermuis. Maar hier houdt het bijzondere verhaal nog niet op. Want mocht het vrouwtje in een slechte conditie wakker worden na de winter, zo slecht dat ze niet zeker weet of ze de zwangerschap overleeft of om haar ongeboren kind goed te laten groeien, dan zal zij er voor zorgen dat er helemaal geen bevruchting plaatsvindt! Bizar gaaf! Want, als je maar één vleermuiskind per jaar kunt maken, moet je goed weten wat je doet en die spannende nacht?… Die komt vanzelf weer in de herfst wanneer ‘love’ weer in ‘the air’ is…

 

“Love is in the air, in every sight and in every sound”, zingt het liedje met de gelijknamige titel. Dat is prachtig van toepassing op de vleermuis die met geluiden zijn boeiende leven vorm geeft. Terwijl ik uitleg geef aan mijn vraagsteller grapt hij gevat dat zijn huis dus een liefdesnestje is! Zouden die vleermuizen soms het liedje kennen? “Love is in the air in the rising of the sun and when the day is nearly done… then you’re there when I reach out for you!”

< Ga terug


Martine Dubois © 2023  BTW NL001975408B46 // Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl