Iets met een lagedrukgebied…

“Waar zal ik mijn column eens over schrijven?” vraag ik een kameraad, terwijl we ons vergenoegd in een hete sauna installeren. Maar als ik mijn vraag stel, weet ik al wat voor antwoord ik zal krijgen. Ik ken zijn voorliefde voor wind en storm en met het herfstweer van de afgelopen dagen kan ik het antwoord wel raden. En inderdaad: “Waarom schrijf je niet over wind en storm, hoe dat ontstaat en zo?”.

 

Natuurlijk bedank ik hem vriendelijk voor de inspiratie, maar inwendig kreun ik. Want voor mannen zal dit wel gesneden koek zijn, maar eigenlijk snap ik niets van dat hele meteorologische gebeuren. Iets over een lagedrukgebied of zo, maar verder kom ik niet! Mijn vriendschap met Wikipedia is inderdaad een kort leven beschoren bij dit onderwerp, phoe wat ingewikkeld. Gelukkig biedt zijn kleine broer WikiKids mij uitkomst. Wind op zich is niet iets spannends. Wind is niet meer dan de lucht die om ons heen is en die in beweging komt. Die beweging wordt veroorzaakt doordat lucht altijd gelijk verdeeld op de aarde wil zijn. Het is dus altijd bezig is met verplaatsen om de luchtdruk overal gelijk te krijgen. Die ongelijkheid in hoeveelheid lucht, en daardoor de luchtdruk, komt door de temperatuur. Waar de lucht namelijk lekker warm is, is de lucht licht van gewicht en stijgt het op. Deze lucht geeft dus bijna geen druk op de aarde en dat is dat het gewraakte ‘lagedrukgebied’. Zijn evenknie is het ‘hogedrukgebied’ en daarvan is de lucht koud en zwaar. Deze dikke deken koude lucht geeft druk op de aarde en wordt daarom dus ook hogedrukgebied genoemd. Zoals eerder gezegd wil de luchtdruk overal altijd gelijk zijn op deze aardkloot en de verschillende drukgebieden zorgen er dan ook voor dat koude en zware lucht zich zullen verplaatsen naar waar die warme lichte lucht zit die haast geen druk geeft. En dát is wat wij voelen als wind, lucht die als het ware van de ene plek naar de andere plek glijdt. Hoe het nu komt dat het in de herfst  stevig waait en zelfs stormt? Dat komt doordat in het najaar de warme lucht van Zuid-Europa botst op de koude poollucht. Bij deze botsing wordt de warme lucht omhoog geduwd en het ‘gat’ dat daaronder ontstaat, zuigt krachtig lucht aan en dát geeft storm!

 

Ha, dus zo werkt het! Ik lees trouwens net dat we nog een paar mooie nazomerse dagen krijgen…er zal dus weinig lucht worden verplaatst de komende tijd. Jammer, ik vind het altijd wel gezellig die herfststormen, lekker knus, echt saunaweer…

 

< Ga terug


Martine Dubois © 2023  BTW NL001975408B46 // Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl