Hij en ik

Loom en dromerig draai ik me om… hij kijkt mij aan en ik hem. Ik neem alles in me op. De kleur van zijn ogen en de uitdrukking in zijn blik. Het moment is magisch, hemels. Zo dicht bij elkaar, elkaar intens aanstarend, verliezend in elkaar. Ik adem heel zachtjes in en uit -om het moment niet te verstoren- en beweeg alleen mijn voeten om in balans te blijven… mijn wetsuite houdt mij drijvend, terwijl de fuut mij van ongebruikelijk dichtbij aanstaart! Wat een gewéldige ervaring! De anders zo schuwe fuut van zo dichtbij te zien en zelf bekeken te worden door hem en dat tijdens een alledaags rondje zwemmen in de vaart!

 

Met zijn kritische en onderzoekende blik blijft de fuut mij aanstaren tot hij het zekere voor het onzekere kiest en wegzwemt. Het is niet de eerste keer dat ik Echtpaar Fuut ontmoet hier in de vaart, maar helaas nooit van dichtbij. Verlangend staar ik altijd naar de futen en bedenk met spijt dat ik mijn camera met telelens niet mee kan nemen in het water om hen te vereeuwigen. Sterker nog, als ik maar twee slagen heb gezwommen zijn mevrouw en meneer Fuut aan de overkant van de vaart en dat terwijl ik ze zó mooi vind! De fuut is een bekende watervogel die je op veel plekken tegenkomt. Hij heeft iets mysterieus over zich en lijkt niet thuis te horen in ons nuchtere kikkerlandje. Toch woont hij hier en vandaag heb ik hem diep in de ogen gekeken. Zijn koolzwarte ogen staan in een roestbruine kop die omgeven is door donkere veren. Deze veren kunnen tot een chique kraag worden opgezet en met een uitdagende kuif boven de puntige snavel is het een exotische sultan. Deze sultan-status nemen ze vooral aan om concurrenten te imponeren maar ook tijdens de hofmakerij. Het is geweldig om deze schitterende vogels in hun liefdesdans te zien. Het is haast een ballet, hun bewegingen zijn sierlijk en identiek. Ze kopiëren elkaars bewegingen om te laten zien hoe graag ze samen zijn. Draaien met de kop van links naar rechts en schudden perfect synchroon met hun kop in een volmaakt Pas de deux. De climax van deze liefdesdans is als de geliefden in vaart naar elkaar toe zwemmen en met hun buiken tegen elkaar uit het water omhoog komen, als in een spectaculaire watershow! Als resultaat van hun innig samenzijn, komen prachtige zwartwit gestreepte ‘donsbolletjes’ ter wereld. Mama Fuut is zeer beschermend tegenover haar sjiek geklede kinderen, daar ben ik vaak getuige van. Want alvorens ik zelfs maar in het water lig, neemt Mama Fuut haar kinderen onmiddellijk op haar rug en maakt dat ze wegkomt. En terwijl ik mijn best doe om mijn conditie te verbeteren, kijken de donsbolletes mij hoog en droog vanachter de opgezette veren van Mama Fuut meelijwekkend aan. Dit is natuurlijk een super uitvinding: want zowel grote vissen van onderaf als een brutale meeuw van bovenaf worden zo de loef afgestoken. Geen donsbolletjes als tussendoortje voor hen. Wat wel frappant is dat de jongen zelfs op de rug van moeder Fuut kunnen zitten terwijl zij onder water duikt om iets lekkers te verschalken. Gaaf!

 

Nu ik mij column schrijf vraag ik me ineens af… wat dacht deze Meneer Fuut toen hij me in het water zag, was het liefde op eerste gezicht? Had hij met mij zijn liefdesdans willen doen? Die vragen blijven onbeantwoord, maar ik koester de herinnering aan die intense blik, van chemie en warmte… een hemels moment…

< Ga terug


Martine Dubois © 2023  BTW NL001975408B46 // Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl