Zuinige kniepert

“Ha, zonnebloempitten met 30 % korting, die neem ik mee!”. De mussen eten me de oren van het hoofd, dus een beetje korting is nooit weg. Thuis gekomen vul ik de voedersilo met mijn ‘koopje’: grote witte zonnebloempitten! Meestal heb ik zwarte zonnebloempitten, maar ach dat zal de mussen niet uitmaken, toch?! Nee, de mussen maakt het inderdaad niets uit maar… mijn terras, wat een puinhoop echt overal liggen witte schillen!

 

Vogels voeren is fantastisch. Vogels laten hun verlegenheid snel achterwege als er een schaal met lekkers of rijk gevulde silo in de buurt is. En terwijl zij zich te goed doen kijk jij naar een levend schilderij. De hoofdrolspelers komen vaak met veel kabaal aan, laten even duidelijk van zich horen tegenover soortgenoten, om zich dan vol overgaven aan de dis te wijden. De verscheidenheid aan soorten, kleuren en aantallen van deze vrolijke verenpakketjes maakt dat je nooit uitgekeken raakt!

Maar is het wel nodig om vogels c.q. goed om vogels te voeren? Ai, lastige discussie. De professionals zeggen dat het goed is, ze ‘eten naar behoefte’. Maar dezelfde prof’s verkopen vogelvoer bij de vleet. Tja, wat is dan waar? Wat in ieder geval meespeelt, is dat vogels voelen wanneer ze bepaalde voedingstoffen nodig hebben. Als ze in het voorjaar druk zijn met trouwen en een gezin stichten is er een behoefte aan eiwitten en kalk. Ze zullen dan opzoek gaan naar insecten en sappige rupsen. Dit geeft hen energie voor alle activiteiten voor het gezinsleven en kalk voor het aanmaken van eieren. Waar wij mensen toch nog een frietje pakken terwijl onze BMI schreeuwt om aandacht, zal een vogel dat niet doen. Zo zul je bijvoorbeeld een koolmees in de zomermaanden bijna niet op de voedertafel zien, terwijl hij ‘s winters graag aan een vetbol hangt! Als je vogels echt wilt helpen is de beste manier om te zorgen voor een lekker stukje gras in je tuin en wat borders. Gewoon een ‘ouderwets’ tuintje dus. Want juist in zo’n tuttig grasveldje vind de merels zijn wormen. En borders zitten vol met insecten en spinnetjes, waar koolmezen, roodborstjes, heggemussen en anders fraais eten in overvloed kan vinden. Als je daarnaast gezellig een zaadje voert?! Geen punt, lekker genieten van het vogelfeest!

 

Ik kijk naar buiten en zie dat de mussen feestvieren met mijn ‘koopje’. Zucht, ik moet maar weer eens het terras vegen. Deze zuinige kniepert heeft namelijk niet één zak met korting gekocht, maar wel drie!

< Ga terug


Martine Dubois © 2023  BTW NL001975408B46 // Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl