Winter? Ctr+Alt+Del

Een zee van narcissen jubelt ons tegemoet. Het liefst zou ik de auto stilzetten bij elke narcis die ik zie. Niet handig, dat weet ik. Eerst de sneeuwklokjes, dan de krokussen en nu de narcissen… wat is het toch met die bolgewasjes? Het geeft een ademloze verstilling diep in mij. Die kale wintergrond die ineens versierd is met grote kleurrijke bloemen. Het lijkt wel of mijn harde schijf elk jaar gewist wordt door de winter en ik het gevoel heb dat het steeds voor de eerste keer lente is. “Morning has broken, like the first morning…”.

 

Vieren we daarom Pasen in deze tijd?, zit ik even voor me uit te mijmeren… Onverwacht, kleurrijk en hoopvol nieuw leven na de dood?. De voorjaarbloemen vieren onze blijdschap over het einde van de winter stralend mee. Ze trekken ons uit die grauwe saaie winter met blakend wit en knalgele kleuren. Deze zonnige maar ook schreeuwerige kleuren dienen een belangrijk doel: namelijk dat deze bloemen en bomen gezien worden door insecten. Deze hele kleurenparade heeft maar één doel en dat is bestuiving. Kijk maar naar planten en bomen die genoeg hebben aan de wind om bevrucht te worden, die maken niet zo’n kleurrijk ‘kabaal’. De hazelaar is daar een goed voorbeeld van, zulke ieniemienie kleine bloempjes als die heeft! Het haast fluorescerend wit en geel dat we nu zien, voelt voor mij al als de toetsencombinatie Ctr+Alt+Del: weg met die winter, een harde reset, het is voorjaar. Elke knalgele narcis die ik zie schijnt het met me eens te zijn!

Maar het zijn niet alleen de narcissen, er zijn vele bol- en knolgewasjes die in deze tijd Nederland bekleden met hun kleurrijke, grootbloemige pracht. Sleutelbloemen, bostulpen en wilde hyacinten is slechts een kleine greep uit de in Nederland voorkomende stinzenplanten, de officiële naam voor inheemse bol- en knolgewasjes. We hebben 120 soorten stinzen in Nederland. Deze voorjaarsplantjes zijn een must en een lust voor de eerste insecten die wakker worden zoals hommelkoninginnen. Maar ook hebben deze plantjes een belangrijke cultuurhistorische waarde. Ze vertellen namelijk de geschiedenis van kastelen, stadswallen en huizen der notabelen. De rijken der Nederlanden sierden in het verleden hun tuinen met deze gewasjes, omdat men het mooi vond maar ook als statussymbool van rijkdom en verre reizen. Zo is onze o zo bekende tulp afkomstig uit Kazachstan en werd in 1593 voor het eerst in Nederland gepland. De tulp werd zo geliefd dat er een tiental jaar later een ware tulpenmanie ontstond in Nederland waarbij de waarde van één tulpenbol gelijk was aan een grachtenpand in Amsterdam! Oeps! Dat is nu haast niet meer voor te stellen als je de uitgestrekte velden met tulpen ziet die straks weer gaan bloeien…

 

Het voorjaar is er! De subtiele kleuren groen en vrolijke bloemen en struiken kondigen aan dat de winter nu écht achter ons ligt: Ctr+Alt+Del! Of zoals het laatste couplet van ‘Morning has broken’  vervolgt: “Het zonlicht is van mij, de ochtend is van mij, geboren uit hetzelfde licht dat in de Tuin van Eden speelde. Prijs met blijdschap, prijs elke ochtend, God heeft opnieuw een dag gemaakt”.

 

< Ga terug


Martine Dubois © 2023  BTW NL001975408B46 // Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl