Tonderzwambreedvoet

We zijn nog geen tien meter op weg of ik hoor naast me: “Kijk daar eens!”. Mijn wandelgenoot loopt enthousiast naar een vermolmde boomstronk, waar een geelbruin paddenstoeltje mooi staat te zijn. “O jó, dat is gewoon een Zwavelkopje of zoiets”, reageer ik met mijn totale gebrek aan soortenkennis van paddenstoelen. Ik word meewarig aangekeken voor hij zich, gewapend met telefoon, voor deze vondst op zijn knieën laat vallen. Na enig geklik en getik in één of andere app krijg ik te horen dat het met 60% zekerheid de Dennenvlamhoed is. Ja duh-huh dat geloof je toch niet?

 

Voor mij is een paddenstoel een schitterende creatie waar ik erg van kan genieten, maar voor de rest is het voor mij niet meer dan het stoeltje van Kabouter Spillebeen. Dit is geen desinteresse hoor, meer een soort zelfbescherming om de paniek te onderdrukken. Want help, we hebben namelijk 4500 paddenstoelen in Nederland, zie daar maar eens uit te komen! Ooit bedacht ik voor kinderen verzamelnamen voor al deze paddenstoelen. Paddenstoelen kun je namelijk grofweg verdelen in drie soortgroepen: Vriendjes, Vuilnismannetje en Moordenaars! Zeker die laatste groep spreekt bij kinderen tot de verbeelding. Maar als je nu in de herfst een heerlijke wandeling maakt in het bos kun je het ook zíen. Tussen- en op vermolmde takken en boomstronken staan vaak schitterende paddenstoelen. Dit zijn duidelijk de vuilnismannetjes van het bos, zij ruimen de rommel op die de bomen en struiken maken. Zo helpen zij mee in het proces van vertering en aanmaak van nieuwe voedingstoffen in de bodem. En dan heb je de groep Vriendjes. Die kennen we allemaal, want dat is de iconisch ‘rood met witte stippen’-paddenstoel oftewel de Vliegenzwam. Deze zwam is vriendjes met de boom die dicht bij hem groeit, dat is echt superknus. De myceliumdraden van de zwam groeien namelijk om de haarwortels van de boom en geven zo vitaminen aan de boom. Als dank hiervoor geeft de boom voeding en vocht aan de zwam. Schattig hé! En dan de laatste groep, de Moordenaars. Bomen die in verval raken door ouderdom of gebrek aan licht zijn de pisang, want Moordenaars vinden dat geweldig. Ze vestigen zichzelf met honderden in- en op de boom en de boom die al liep te kwakkelen komt nu snel aan zijn eind. Een koelbloedige moord dus!

 

Terwijl onze wandeling zich vervolgd wordt menig gevonden paddenstoel met de app op naam gebracht. Mijn eerdere cynisme over dit soort digitale snufjes op natuurgebied komt in een ander licht te staan, nu de ene na de andere paddenstoel voor mijn cameralens nu ook een naam krijgt. Hoe leuk is dat! Mijn kennisrijke wandelgenoot kijkt me ineens aan en vraagt: “Wat ben jij eigenlijk?”. Er wordt een foto van mij gemaakt en ik wacht met spanning op de uitslag van deze, eerst door mij zo verguisde, app: Tonderzwambreedvoet is de uitslag. Oké, het is duidelijk, deze app komt op de zwarte lijst!!

 

PS: de naam van de app is Obsidentify 😉

< Ga terug


Martine Dubois © 2023  BTW NL001975408B46 // Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl