Pot met goud

Ik laat mijn gaspedaal los en ga naar de rechterbaan, dit is te mooi om langs te racen. Tussen de grijze wolken priemt de zon in al haar glorie en maakt een kleurenspektakel in de lucht. De kleuren van dit bijzondere natuurfenomeen zijn diep en intens. Fenomenaal! Zo heb ik een regenboog nog nooit gezien. Ik zie waar hij de grond raakt… zou daar een pot met goudstukken staan?

 

Terwijl ik me vergaap aan de schitterende kleuren, die het landschap tot een waar sprookjesparadijs maken, vraag ik me af hoe het ook alweer werkt?! Ik weet van de pot met goud en ken natuurlijk de tekst van het liedje: ‘Somewhere over the rainbow, blue birds fly, birds fly over the rainbow, why can’t I?’. Het is jammer dat ik niet over deze regenboog kan vliegen, het is adembenemend mooi. Ik weet dat een regenboog iets te maken heeft met regen, zon en weerkaatsing, maar euhm hoe zat het ook alweer? Ik citeer even Wiki: ‘Een regenboog ontstaat als de zon tegen een nevel van waterdruppels aan schijnt én de zon zich achter de waarnemer bevindt’. Oké, hier moet ik even over nadenken maar ik denk dat ik het wel kan volgen. De zon schijnt dus tegen waterdruppels aan. Maar het is zo, als een lichtstraal een waterdruppel binnendringt, dat hij er gek genoeg aan de achterkant niet uit kan. Het licht kan dus niet door de waterdruppel heen vallen. De lichtstraal wordt tegengehouden en wel op een bijzondere manier. De waterdruppel heeft aan de achterkant van de druppel namelijk een minuscuul klein spiegeltje ingebouwd. Als een lichtstraal onuitgenodigd bij de voordeur van de waterdruppel naar binnen valt, kiepert de waterdruppel hem onmiddellijk door het spiegeltje weer naar buiten. Alleen daar gebeurt het. Als de lichtstraal met ‘kop en kont’ buiten de deur wordt gezet door de waterdruppel, breekt deze uiteen in zeven prachtige kleuren. Alsof de lichtstraal zijn brutale actie wil goed maken door iets moois achter te laten. Wat saai wit licht lijkt te zijn, blijkt een schitterende kleurenpracht in huis te hebben. Dus als heel veel regendruppels, heel veel licht buiten de deur zetten is een schitterende grote boog van kleuren het resultaat daarvan! Wat alleen wel een tegenvaller is, die pot met goudstukken aan de voet van de regenboog… die is onbereikbaar. Want als jij beweegt, beweegt de regenboog met jou mee en helaas dus ook de pot met goud! Maar ach, een pot met goud is niet wat het leven daadwerkelijk verrijkt. Deze schitterende regenboog die verrijkt je leven! Even genieten, je verwonderen, je even in sprookjesland wanen…

 

Ik geef weer gas en neurie het melodietje van die blauwe vogeltjes: ‘Somewhere over the rainbow, skies are blue and the dream that you dare to dream, really do come true’. Ik laat de regenboog achter me, maar neem mijn dromen mee…

< Ga terug


Martine Dubois © 2023  BTW NL001975408B46 // Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl