Lege bladzijden

Ik sla mijn agenda open en kijk met genoegen naar de blakend lege pagina’s… wat een heerlijk gevoel van vrijheid. Een nieuw jaar dat blanco voor mij open ligt. Driehonderdvijfenzestig dagen om te vullen met leuke plannen, fijn werk, goede voornemens en inspirerende hobby’s. Wat een voorrecht! Als een kleurplaat die ik mag inkleuren met de mooiste kleuren die ik maar kan bedenken!

 

Deze eerste werkweek in mijn agenda wordt opgefleurd door kleurrijke tekeningen van de Keep. De Keep is met zijn knaloranje borst een feest van kleur in de grauwe winternatuur. De winter is dan ook het enige seizoen waarin je hem kunt ontmoeten, een echte wintergast. Deze kou-vluchtelingen uit Scandinavië mengen zich, zonder integratie-traject, makkelijk onder de autochtone grijsblauwe vinken van Nederland. De gezamenlijke liefde voor beukennootjes dicht elke afstand tot ‘de arbeidsmarkt’ en Nederlandse Vinken en Zweedse Keepjes stropen zij aan zij met gezwinde vleugelslag de beukenbossen van Nederland af. Maar bij oranje en blauwe kleuren blijft het niet in de saaie bruingrijze winternatuur. De knalgele koolmees draagt zijn steentje bij aan het kleurengamma …en dan nog niet gesproken over zijn optimistische aard. Bij één zielig straaltje zon barst hij meteen uit in luid ‘ge-tji-tji-tjoe’ om het voorjaar welkom te heten. In deze vogel-regenboog kan natuurlijk de pimpelmees niet ontbreken. Het schitterende paarse kopje is een artistieke penseelstreek voor wie oog heeft voor dit kleine bundeltje blijdschap. In dit rijtje van oranje en geel, blauw en paars hoort eigenlijk ook nog de rode kleur thuis. Die wordt natuurlijk vertegenwoordigd door de roodborst in de winter… al is de rode kleur wel te betwisten, want dat is meer oranje dan rood. Zelf vind ik de bonte specht een betere keuze, met zijn brandweerrode stuit en vlek op zijn kop. Met luid ge-kek laat hij nu al van zich horen in het winterbos. Al met al zijn er zo heel wat energie gevende, enthousiasmerende en vrolijk makende kleuren te vinden in de winter. Want geel maakt dat we ons fris en vrolijk voelen. Oranje maakt je actief en ondernemend. En paarse kleuren zorgen voor daadkracht en zelfvertrouwen. Kleuren, wat een cadeau en dat zomaar voor het ‘oprapen’ in onze zo grauw lijkende winternatuur. Maar het zijn niet alleen de vogels. Heb je het goudgele riet gezien naast het staalblauwe water? De knaloranje takken van de balsempopulier tegen een hel blauwe lucht? Het intens donkergroen van de onoverwinnelijke braam?…

 

“Overal is schoonheid, leven dat leven wil, raak er niet gewoon aan, stomp niet af maar haal diep adem en spreek van geluk, zolang je je verwondert leef je zelf, ben je een schitterend mens”. Het zijn woorden van mijn lievelingsgedicht… Voor dit nieuwe jaar wens ik je dan ook graag toe: open ogen om de kleur en schoonheid van het leven te zien en de innerlijke vrijheid hier van harte van te genieten!

< Ga terug


Martine Dubois © 2023  BTW NL001975408B46 // Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl