Gestoorde vissen
“Elke dag de vrieskou in: geschift of gezond?” kopt de Volkskrant. Leuke kop, trekt meteen de aandacht van de lezer, want we hebben er allemaal wel eens van gehoord… van die idioten die op de winterdag in het koude water springen en dat nog lekker vinden ook! De schrijver van het artikel ondergaat het ritueel en vraagt zich vertwijfeld af wie dit toch vrijwillig zou willen doen?! Ik lees door over ademhalingstechnieken en meditatie en kan een grijns niet onderdrukken als ik aan onze vissen in de Nederlandse wateren denk. Zouden zij ook mediteren?
Net als alle dieren hebben ook vissen te dealen met de winter. Want of je het nu wilt of niet, niemand ontkomt aan de winter, zeker de vissen niet! De winter wordt ook wel ‘de kleine dood’ genoemd en voor sommige vissen is dat zeker waar. Zij zijn aan het einde van de winter niet meer dan ‘vel over graat’, een zwaar anorexia geval zeg maar. Waarbij niet alleen het gewicht afneemt maar ze krimpen ook in de lengte door de ontbering. Brr da’s echt sneu en kan toch moeilijk als ‘gezond’ worden betiteld. Maar nu ik er over nadenk: dat ‘mediteren’ gebeurt eigenlijk wel. Het zijn onder andere de palingen die dat doen. Zij liggen bijna in stilstand op de bodem en verlagen hun stofwisseling dusdanig dat het lijkt op een winterslaap. Maar met dat verschil dat ze nog wel kunnen reageren als een grotere collega denkt dat hij bij de Mac Swim een portie Vis-Nuggets heeft besteld. Ik vind zelf de karper wel stoer. Die weet het voor elkaar te krijgen om zijn spiermassa aan te passen aan de kou waardoor hij toch vlot kan blijven zwemmen in het ijzig koude water. Dat gaat niet meteen, het duurt een aantal weken voor hij dit voor elkaar krijgt. In die weken is hij niet vooruit te branden, maar toch, hij gaat ervoor. Zou de karper misschien gebruikmaken van die ademhalingstechniek die The Ice Man beschrijft?! Weer andere vissen maken een antivries aan (in de eiwitcellen) en kunnen zo deze barre tijden van het winterkoude water van Nederland overleven. “Maar, waarom vluchten ze niet weg en zwemmen ze naar tropische oorden?” hoor ik je denken. Tja, dat er zo’n groepje idiote tweevoeters vrijwillig in het water springen in de winter wil niet zeggen dat de vissen nu zo blij zijn in deze periode. Gelukkig zijn veel vissen wel zo verstandig om weg te zwemmen, maar de bestemming is minder exotisch dan wij aantrekkelijk zouden vinden. Gek genoeg is dat niet zo zeer een ‘tropisch’ oord, maar vooral een ‘diep’ oord. Diep water wordt in verhouding namelijk minder koud dan ondieper water. Als het gaat vriezen heb je meerdere dagen vijf graden vorst nodig om slechts tien cm oppervlakte water bevroren te krijgen. Het overige water is dus warmer. Klaarblijkelijk is dit voor de meeste vissen dus ‘the place to be’ en zitten zij daar hun tijd uit tot het vrolijke en warmere voorjaar aanbreekt.
Als ik nogmaals het artikeltje screen, lees ik over de kick van de koutinteling en dat zo’n koude plons het effect heeft als spinazie op Popeye. Of het nu echt een wondermiddel is of niet, het lijkt wel gezond te zijn, onze vissen kunnen er tenslotte ook tegen. Ik ga afronden en mijn zwemspullen pakken, want euh… ik hoor ook bij dat groepje idioten…
