Een nieuw begin…

Goed gemutst trek ik de deur achter me dicht, ik neurie mijn favoriete kerstmelodietje en geniet van het wandelingetje naar de sportschool… het is tenslotte januari, je kent het wel, iets over goede voornemens. Terwijl ik loop na te denken over het nieuwe jaar dat voor me ligt zie ik ineens een vrolijke staart op en neer wippen in de dakgoot. Aan die staart zit een brutale ekster vast die in de dakgoot kattenkwaad aan het uithalen is. Ik vraag me af hoe het voor deze ekster is… hoe zou hij het nu beleven, dit nieuwe jaar?!

 

Heeft hij goede voornemens? Wil hij dingen anders gaan ‘aanvliegen’? Heeft hij zich voorgenomen om liever te zijn voor zichzelf of juist meer zelfdiscipline aan te leren?! Of… is hij daar niet mee bezig en kijkt hij gewoon uit naar het voorjaar? Naar de eerste krokussen, de wit bloeiende sleedoorns en de pastelkleurige waas van het bos dat langzaam ontwaakt?! Voor ik het hem kan vragen zie ik een roodborst… slank en hoog op zijn pootjes, zijn borst vooruit. Ook al is het een dotje om te zien, hij kijkt mij behoorlijk argwanend aan. “Wat heb ik misdaan roodborstje?”… ik check even mijn kleding, heb ik iets roods aan? Roodborsten reageren namelijk erg agressief op alles wat rood is, ook als tweevoeters iets roods dragen. Bij het zien van rood of oranjerood slaan ze op til en zetten meteen de aanval in. Dit agressieve gedrag vertonen roodborstjes vooral om te zorgen dat elk sappig insect in hun territorium van hen blijft en niet wordt verorberd door een soortgenoot. “Wat zijn jouw wensen en verlangens voor het nieuwe jaar?”, vraag ik de roodborst in stilte. Wereldvrede misschien? Ik grijns bij de bekende slogan die me te binnenschiet: “Verbeter de wereld, begin bij jezelf!”. Een groepje luidruchtige mussen, in één van de achtertuintjes, lijkt mijn gedachten te raden en zet een oorverdovende kakofonie in… zij wisselen op hoge toon de beste wensen. Ik probeer het te verstaan: ‘gezondheid, zonneschijn op je weg, kracht voor moeilijke tijden en vrede met jezelf’. Prachtige wensen die ik graag doorgeef!… Kunnen vogels elkaar eigenlijk verstaan? Het pimpelmeesje op de schutting bij de tuin waar ik stil sta, draait zijn kopje als of hij luistert naar deze kakofonie van goede wensen. Of hij het letterlijk verstaat?! Bepaald getjilp en gefluit is voor soortgenoten bedoeld en de informatie die door hen wordt uitgewisseld gaat volledig langs de rest van de vogels heen. Echter, als de ekster een kreet slaakt dat er een sperwer aankomt, verstaat iedereen in het vogelland dat maar al te goed en duiken ze direct en masse de bosjes in voor een veilig heenkomen!

 

Een nieuw jaar, een nieuw begin… “Een onbeschreven blad is het begin van een nieuw boek”. Een heel nieuw jaar strekt zich voor me uit, met een nog lege agenda en leeg dagboek wat wacht om gevuld te worden. Met verhalen over de eerste sneeuwklokjes en trage sprongen van de eerste kikkers tot aan het immense vogelconcert wat ons wacht in het bos in al haar voorjaarsluister. Geniet je mee van dit fonkel nieuwe begin?! Het beste moment voor een nieuw begin… is nu!

 

“Licht en vrede gewenst voor het nieuwe jaar en geniet van het nieuwe begin!”

< Ga terug


Martine Dubois © 2024  BTW NL001975408B46 // Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl